אינדקס גליקמי פותח לראשונה על ידי פרופסור לתזונה באוניברסיטת טורונטו, קנדה, על מנת לסייע בזיהוי של המזונות הטובים ביותר לחולי סוכרת, שתזונתם התבססה בעיקר על מנות (תחליפים) שכמות הפחמימות בהן זהה.

אינדקס גליקמי של המזון הוא דירוג הפחמימות במזונות בהתאם להשפעתן המיידית על רמת הגלוקוז בדם.

לאינדקס הגליקמי של המזון שאנו אוכלים יש חשיבות רבה מאוד בשמירת בריאותנו ובמניעה של התהוות בעיות בריאותיות שונות. מזון בעל אינדקס גליקמי גבוה מתפרק במהירות במערכת העיכול ומעלה באופן חד את רמת הסוכר בדם. לעומת זאת, מזון בעל אינדקס גליקמי נמוך מתפרק באיטיות במערכת העיכול ומעלה את רמת הסוכר בדם בצורה מתונה.

האינדקס הגליקמי של כל מזון נמדד ביחס לשני מזונות- לחם לבן=100 או גלוקוז=100.
הקביעה לגבי מזון אם הוא בעל אינדקס נמוך, בינוני או גבוה היא ביחס לגלוקוז.

מזונות עם אינדקס גליקמי נמוך (GI < 55 ביחס לגלוקוז) גורמים לעליה הדרגתית ואיטית ברמת הסוכר בדם, דבר המקל על הגוף. מזונות עם אינדקס גליקמי בינוני (GI בין 56-69 ביחס לגלוקוז) גורמים לעליה מהירה יותר של רמת הסוכר בדם. מזונות עם אינדקס גליקמי גבוה (GI> 70 ביחס לגלוקוז) גורמים לעליות חדות ומהירות של רמת הסוכר והאינסולין בדם, דבר המהווה סיכון בריאותי מאחר והדבר יוצר קושי לגוף, בעיקר לאנשים בעלי עודף משקל או לאנשים שאינם עוסקים בפעילות גופנית.

להלן טבלה לאינדקס גליקמי למזונות שונים.

Glycemic-Index-he